fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Ajatuksissa ajatusviiva

  • tehnyt
Tietokoneen näppäimistö ja punainen kynä.

Muutama viikko sitten Pilkuttajan blogissa tutustuttiin suomen kielen ehkä vaikeimpaan välimerkkiin, nimittäin puolipisteeseen. Tällä kertaa vuorossa on toinen välimerkki, joka tuottaa usein ongelmia: ajatusviiva.

Ensin selvitämme, millaisia viivoja ylipäänsä on olemassa ja miten ajatusviivan saa kirjoitettua Wordilla. Sen jälkeen käymme läpi ajatusviivan yleisimpiä käyttötapoja.

Tietokoneella saa kirjoitettua ainakin neljä erilaista viivaa. Ne ovat lyhyimmästä pisimpään yhdysmerkki, miinusmerkki, lyhyt ajatusviiva eli n-viiva sekä pitkä ajatusviiva eli m-viiva.

Suomen kielessä pärjää yleensä kahdella viivalla: yhdysmerkillä ja lyhyellä ajatusviivalla.

(Tässä yhteydessä haluan pahoitella suuresti sitä, että tällä nettisivustolla käytetyssä fontissa yhdysmerkki ja lyhyt ajatusviiva ovat lähes samannäköiset – eron huomaa ainoastaan, jos tihrustaa oikein tarkasti.)

Ajatusviivan saattaa saada kirjoitettua seuraavilla näppäinyhdistelmillä:

  • Ctrl + numeronäppäimistön miinusmerkki
  • Alt + 0150 (numeronäppäimistöltä)
  • Alt Gr + yhdysmerkki.

Wordissa on myös mahdollista luoda mille hyvänsä merkille oma pikanäppäinyhdistelmä. Merkkejä pääsee tutkimaan Lisää-välilehden kohdasta Merkki. Kun valitsee haluamansa merkin ja painaa sitten Pikanäppäin-painiketta, pääsee määrittelemään juuri sellaisen pikanäppäinyhdistelmän kuin haluaa.

Wordilla on ikävä tapa muuttaa välilyönnin jälkeinen yhdysmerkki ajatusviivaksi. Esimerkiksi pro gradu -työ muuttuu silloin virheellisesti pro gradu –työksi. Tämän toiminnon saat halutessasi pois kohdasta Tiedosto > Asetukset > Tarkistustyökalut > Automaattisen korjauksen asetukset > Automaattinen muotoilu kirjoittaessa. Ota raksi pois kohdasta Yhdysmerkit (- -) viivoilla (–).

Ajatusviivalla voi irrottaa virkkeen keskellä olevan lisäyksen, täsmennyksen tai välihuomautuksen muusta virkkeestä.

Tällaisessa tapauksessa ajatusviivan voi usein vaihtaa sulkeisiin tai pilkkuihin ja sen molemmille puolille tulee välilyönti.

Kylvetin kissani – siitä se ei pitänyt! – ja kuivasin sen huolellisesti.

Hain kaupasta monenlaista kissanruokaa – esimerkiksi kanaa, ankkaa ja lammasta – ja yritin saada kissani maistamaan edes yhtä niistä.

Ajatusviivoja on syytä käyttää säästeliäästi. Niiden liiallinen viljeleminen alkaa helposti ärsyttää lukijaa, ja lisäksi se voi tehdä tekstistä katkonaista ja hankalasti luettavaa.

Ajatusviivalla voi liittää virkkeen loppuun päätelmän, yhteenvedon tai uuden päälauseen.

Tällaisessa käytössä ajatusviivan voi usein korvata pilkulla, puolipisteellä tai kaksoispisteellä.

Kissani inhoaa sinisiä leluja – onpa kummallista!

Olin ajatellut mennä nukkumaan varhain – mutta sepä ei sopinutkaan kissalleni.

Seuraavassa blogikirjoituksessa perehdytään muutamaan muuhun ajatusviivan käyttötarkoitukseen.

Jos haluaisit ulkoistaa välimerkkien viilauksen ammattilaiselle, Pilkuttaja palvelee mielellään! Tutustu palveluihini ja ota yhteyttä!

Kommentoi