fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Älä hienostele!

  • tehnyt
Jonglööraaja ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä nuoralla.

Miksi niin usein näkee monimutkaista, kapulakielistä tekstiä? Minkä takia useimmiten kannattaisi yrittää yksinkertaistaa? Ja millä käytännön keinoilla omaa tekstiä voi muokata selkeämmäksi ja helpommin ymmärrettäväksi? Tänään Pilkuttajan blogi vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin.

Tuntuuhan se hyvältä, kun osaa monimutkaisia rakenteita! Myönnän, että kun lukiossa piti kirjoittaa aine englanniksi tai ruotsiksi, aloitin yleensä tekemällä listan kaikista niistä eri rakenteista, jotka halusin saada upotettua tekstiini. Useimmiten tämä taktiikka johti korkeaan arvosanaan ja olin hyvin tyytyväinen itseeni.

Lisäksi olemme tottuneet sellaiseen kulttuuriin, jossa etenkin tärkeät tekstit on kirjoitettu monimutkaisella kapulakielellä. On ymmärrettävää, että etenkin kokemattomampi kirjoittaja haluaa ottaa mallia muista. Vaatii melkoista rohkeutta ja itsevarmuutta tehdä asiat eri tavalla ja erottua joukosta. Yksinkertaisen tekstin tuottaminen saattaa suorastaan pelottaa: Teenkö jotain väärin? Annanko itsestäni huonon kuvan, jos kirjoitan näin?

Jos et ole kirjoittamassa kouluainetta, todennäköisesti sinun ei ole tarpeen erityisemmin esitellä kielitaitoasi ja sitä, kuinka monimutkaisia rakenteita hallitset! On paljon todennäköisempää, että haluat välittää lukijallesi tietoa ja kenties houkutella hänet toimimaan. Mitä selkeämpää teksti on, sitä todennäköisemmin pääset tähän tavoitteeseen.

Jos teksti on kovin koukeroista, osa lukijoista saattaa luovuttaa kokonaan. Jos olet yrittäjä, he siirtyvät ehkä kilpailijan sivustolle. Sisukkaammat puolestaan soittavat sinulle tai lähettävät sähköpostia, koska he ovat kiinnostuneita asiastasi mutta eivät ole saaneet tekstistäsi kaikkia tarvittavia tietoja. Viestisi ei siis mene perille, ja saatat joutua tekemään turhaa työtä.

Yleensä toimintaa kuuluisi ilmaista verbeillä. Niin kutsuttu substantiivitauti on kuitenkin yleinen ongelma. Sillä tarkoitetaan sellaista ilmiötä, jossa verbit ovat melko sisällyksettömiä – esimerkiksi suorittaa, toteuttaa tai aiheuttaa – ja tekemistä ilmaistaankin substantiiveilla.

Substantiivitaudin ongelma on se, että se tekee tekstistä turhan monimutkaista ja koukeroista. Syy–seuraussuhteetkin hukkuvat helposti. Pidä siis huolta siitä, että verbisi ovat sisällökkäitä!

Ylenmääräinen syöminen aiheutti osaltani lihomista.

> Lihoin, koska söin ylenmääräisesti.

Lue lisää: Suoritamme substantiivitaudin parantamisen.

Suomen kielessä passiivia voi ja usein kannattaakin käyttää silloin, kun tekijää ei tiedetä tai tekijällä ei ole väliä. On ihan ok sanoa, että Suomessa rakennetaan 10 000 omakotitaloa vuodessa – sillä, kuka rakentaa, ei ole juurikaan merkitystä. Samoin voi hyvin kertoa, että kunnantalon seiniin oli maalattu kaikenlaisia töherryksiä, etenkin, jos tihutyön tekijää ei ole saatu selville.

Passiivin ylenmääräinen käyttö sen sijaan hankaloittaa tekstin ymmärtämistä. Jos teksti on täynnä passiiveja, lukijan on vaikea saada selvää, kuka tekee mitäkin. Erityisen ongelmallista on, jos samassa virkkeessä tai kappaleessa käytetään passiivia viittaamaan useisiin eri tekijöihin. Vaihda siis passiivit aktiiviin! Silloin asiat selkeytyvät kummasti.

Jos halutaan uutta, nuorekkaampaa ilmettä, voidaan leikata näpsäkkä polkkatukka. Sitä kehutaan varmasti työpaikalla!

> Jos asiakas haluaa uutta, nuorekkaampaa ilmettä, kampaaja voi leikata näpsäkän polkkatukan. Työkaverit kehuvat sitä varmasti!

Lue lisää: Kohtuus kaikessa – myös passiivin käytössä!

Lauseenvastike tarkoittaa rakennetta, jota käytetään korvaamaan sivulausetta. Esimerkiksi kun-alkuinen sivulause voidaan korvata tehdessäni-rakenteella. Tehdäkseni-rakenne puolestaan voi korvata jotta-alkuisen sivulauseen.

Lauseenvastikkeiden ongelmana on se, että ne saavat helposti asioiden väliset suhteet hämärtymään. Tämän vuoksi etenkään koska– ja jos-sivulauseita ei kannata korvata lauseenvastikkeilla. Ongelmia tulee etenkin silloin, jos lauseenvastikkeita on paljon. Vaihda siis useimmat lauseenvastikkeet sivulauseisiin!

Halutessasi kahvia soita kelloa kahviautomaatin ollessa rikki.

> Jos haluat kahvia, soita kelloa, koska kahviautomaatti on rikki.

Lue lisää: Yksinkertainen on kaunista ja Käytä lauseenvastikkeita varoen.

Tuntuuko oman tekstin selkiyttäminen vaikealta? Siinä tapauksessa Pilkuttajan kielenhuoltopalvelu voi olla sinua varten! Ota yhteyttä ja pyydä tarjousta!

Selkeän kielen oppaan kansikuva

Pilkuttajan selkeän kielen opas on 49-sivuinen tietopaketti, joka auttaa käymään läpi omia tekstejä ja parantamaan niiden laatua. Opas esittelee yleisimmät kompastuskivet ja antaa keinoja niiden kiertämiseen. Oppaan avulla voit analysoida tekstejäsi pala palalta ja vähitellen oppia tekemään sellaisia valintoja, jotka varmistavat viestisi perille menemisen.

Olen poiminut oppaaseen ne asiat, jotka oman kokemukseni mukaan ovat oleellisimmat erityisesti tietotekstiä kirjoittavalle pienyrittäjälle, mutta oppaasta on hyötyä myös muille tietotekstien kirjoittajille.

Opas kertoo muun muassa,

  • miten voit vähentää tekstistä turhaa höttöä, joka vie huomiota pois varsinaisesta asiasta
  • miten voit valita sellaisia sanoja, jotka välittävät viestisi tehokkaasti
  • millaiset rakenteet ovat kirjoittajien tehokkaimpia työkaluja ja miten niitä käytetään oikein.

Oppaan voit ostaa Pilkuttajan verkkokaupasta.

Kommentoi