fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Älä pihtaile pisteissä!

  • tehnyt
Hehkulamppu.

Tällä kertaa tässä blogissa ei viilata pilkkua vaan puhutaan pisteistä. Pisteet eivät maksa mitään, mutta ne tekevät tekstistä kummasti mukavampaa lukea!

Tässä artikkelissa kerron, miksi ylipitkiä virkkeitä kannattaa välttää ja miten virkkeitä pätkitään. Aloitan kuitenkin kertomalla, mikä on virke.

Virke on kirjoitetun kielen yksikkö, joka alkaa isolla kirjaimella ja loppuu pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin. Virke koostuu yhdestä tai useammasta lauseesta. (Lue lisää erilaisista lauseista: Pilkut paikoilleen.)

Jos virkkeeseen on ahdettu liian monta ajatusta, asian ydin hukkuu kaiken muun sekaan. Lukeminen tuntuu raskaalta, ja tekstiä on vaikea ymmärtää. Tämä on tietysti ikävää lukijalle – eikä se useimmissa tapauksissa ole kirjoittajankaan etu!

Ylipitkät virkkeet ovat myös teknisesti hankalia. Niihin lipsahtaa helposti kaikenlaisia virheitä, kun kirjoittajalta katkeaa ajatus kesken kaiken. Esimerkiksi sanojen taivutusmuodot saattavat mennä pieleen. Aika usein virkkeen pystyy tietysti ymmärtämään pienistä virheistä huolimatta. Välillä kuitenkin törmää virkkeisiin, joita on täysin mahdotonta ymmärtää.

Virkkeen sopiva pituus riippuu siitä, keille teksti on suunnattu, mikä tekstin tarkoitus on ja missä teksti julkaistaan. Kotuksen säädöskielen ohjeissa sanotaan, että 15 sanan kohdalla kannattaa pohtia virkkeen jakamista useampaan osaan. Pidempikään virke ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, jos se on muotoiltu selkeästi.

Netissä sekä virkkeet että kappaleet kannattaa yleensä pitää lyhempinä kuin painetussa tekstissä. Pitkiä virkkeitä on hankala lukea kännykän ruudulta. Netissä keskittyminenkin voi olla hankalampaa kuin painettua tekstiä lukiessa.

Tietysti myös tekstilajilla on merkitystä. Käyttöohjeiden ei tarvitse olla erityisen sulavaa kieltä, vaan olennaisinta on selkeys ja ymmärrettävyys. Siksi niissä kannattaa suosia lyhyitä virkkeitä. Jos teksti koostuu pelkästään lyhyistä virkkeistä, se on kuitenkin aika töksähtelevää. Siksi useimmissa tapauksissa kannattaa vaihdella virkkeiden pituutta. Silloin teksti etenee sujuvammin ja sitä on mukavampi lukea.

Joskus virkkeitä pystyy pätkimään melko mekaanisesti – riittää, kun vaihtaa pilkkuja pisteisiin ja korvaa tiettyjä pikkusanoja toisilla.

Herääminen tuntui vaikealta, joten päätin keittää toisenkin pannullisen kahvia, koska kahvi virkistää minua aina, mutta kun ovikello soi, unohdin koko kahvin.

> Herääminen tuntui vaikealta. Päätin keittää toisenkin pannullisen kahvia, koska kahvi virkistää minua aina. Kun ovikello soi, unohdin kuitenkin koko kahvin.

Joskus on syytä muuttaa järjestystä, jossa asiat esitetään. Jos esimerkiksi ydinasia on jäänyt pitkän virkkeen loppuun, se kannattaa siirtää alkuun. Täydentävät tiedot voi esittää omassa virkkeessään ydinasian jälkeen.

Laadukkaan koulutuksen saanut, ulkomailla pitkään työskennellyt ja kahvia intohimoisesti rakastava tuotekehitysinsinööri Maikki Möttönen on kehitellyt täysin uudenlaisen kahvilaadun.

> Tuotekehitysinsinööri Maikki Möttönen on kehitellyt täysin uudenlaisen kahvilaadun. Maikki on saanut laadukkaan koulutuksen ja työskennellyt ulkomailla pitkään. Hän rakastaa kahvia intohimoisesti.

Jos virke on kovin vaikeaselkoinen, ajatustyötä saattaa kuitenkin joutua tekemään enemmänkin. Ensin on mietittävä, mitä virkkeellä oikeastaan on haluttu sanoa. Sitten on pohdittava, miten asian voisi sanoa selkeämmin.

Kahvinkeittimen käyttöohjeessa todetaan, että koska kahvista jää kannuun ja suodattimeen rasvaa, joka heikentää kahvin makua, ne on pestävä astianpesuaineella aina käytön jälkeen ja kahvinkeittimen käyttöiän pidentämiseksi laite on puhdistettava perusteellisemmin sen äänen muututtua tai keittoajan pidennyttyä ruokasoodalla, kalkinpoistoaineella tai etikalla.

> Kahvinkeittimen käyttöohjeessa todetaan, että kannu ja suodatin on pestävä astianpesuaineella aina käytön jälkeen. Kahvista nimittäin jää niihin rasvaa, joka heikentää kahvin makua. Lisäksi kahvinkeitin on puhdistettava perusteellisemmin, kun sen ääni on muuttunut tai käyttöaika on pidentynyt. Perusteellisemmassa puhdistuksessa voi käyttää ruokasoodaa, kalkinpoistoainetta tai etikkaa. Kahvinkeittimen puhdistaminen riittävän usein pidentää laitteen käyttöikää.

Lisävinkkejä löydät muun muassa seuraavista artikkeleista:

Jos tekstin työstäminen alkaa puuduttaa, voit myös ulkoistaa viimeiset viilaukset Pilkuttajalle! Tutustu Pilkuttajan palveluihin ja ota yhteyttä!

Selkeän kielen oppaan kansikuva

Pilkuttajan selkeän kielen opas on 49-sivuinen tietopaketti, joka auttaa käymään läpi omia tekstejä ja parantamaan niiden laatua. Opas esittelee yleisimmät kompastuskivet ja antaa keinoja niiden kiertämiseen. Oppaan avulla voit analysoida tekstejäsi pala palalta ja vähitellen oppia tekemään sellaisia valintoja, jotka varmistavat viestisi perille menemisen.

Olen poiminut oppaaseen ne asiat, jotka oman kokemukseni mukaan ovat oleellisimmat erityisesti tietotekstiä kirjoittavalle pienyrittäjälle, mutta oppaasta on hyötyä myös muille tietotekstien kirjoittajille.

Opas kertoo muun muassa,

  • miten voit vähentää tekstistä turhaa höttöä, joka vie huomiota pois varsinaisesta asiasta
  • miten voit valita sellaisia sanoja, jotka välittävät viestisi tehokkaasti
  • millaiset rakenteet ovat kirjoittajien tehokkaimpia työkaluja ja miten niitä käytetään oikein.

Oppaan voit ostaa Pilkuttajan verkkokaupasta.

Avainsanat:

Kommentoi