Sekä imperfekti että perfekti ovat aikamuotoja, joita käytetään kerrottaessa menneen ajan tapahtumista. Olen ollut havaitsevinani, että perfektin käyttäminen on yleistynyt suomen kielessä sellaisissakin asiayhteyksissä, joissa yleensä on tavattu käyttää imperfektiä. Perfekti ei kuitenkaan ole täysin neutraali vaihtoehto, vaan usein siihen sisältyy jonkinlaisia lisämerkityksiä. Siksi päätin tällä kertaa kirjoittaa aikamuodoista.
Mitä ovat aikamuodot?
Verbien eli tekemistä ilmaisevien sanojen (kuten tehdä) taivuttamiseen vaikuttaa monikin eri asia. Yksi niistä on se, milloin tekeminen tapahtuu. Menneestä ajasta puhuttaessa suomen kielessä voidaan käyttää kolmea eri aikamuotoa: imperfektiä, perfektiä ja pluskvamperfektiä. Verbin tehdä menneen ajan aikamuodot näyttävät seuraavanlaisilta:
- Imperfektimuotoja ovat muun muassa tein ja tehtiin.
- Perfektimuotoja ovat muun muassa olen tehnyt ja on tehty.
- Pluskvamperfektimuotoja ovat muun muassa olin tehnyt ja oli tehty.
Yleissääntö: käytä imperfektiä, kun puhut menneen ajan tapahtumista
Onpa kysymys uutisesta, tutkimusraportista tai selostuksesta, jonka haluat esittää perheenne äskettäin tekemästä lomamatkasta, yleensä imperfekti on oikea vaihtoehto. Se kuulostaa luontevalta, eikä siihen liity salattuja lisämerkityksiä.
Tiistai-iltapäivänä Kahvikylän K-marketista varastettiin termoskannu, joka oli täynnä kahvia. Tummiin pukeutunut ryöstäjä nappasi termoskannun kainaloonsa, juoksi kassalinjan ohi ja pakeni marketin eteen jättämällään autolla.
Valitsin haastateltavat satunnaisotannalla. Lähetin haastattelukutsut sähköpostilla ja sovin kunkin haastateltavan kanssa, milloin ja missä tapaisimme.
Useimpina päivinä ohjelma oli samanlainen: ensin söimme herkullisen brunssin, ja sen jälkeen suuntasimme uima-altaalle. Uima-altaalla herkuttelimme eksoottisilla hedelmillä.
Tämäntyylisissä tilanteissa perfekti antaisi hieman erikoisen vaikutelman. Aikamuotoa ei siis voi valita vapaasti.
Perfektin käyttämiselle on oltava jokin syy
Yleensä perfekti kertoo, että mennyt tapahtuma on jotenkin erityisen merkityksellinen myös nykyhetken kannalta. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
Usein perfekti kertoo, että tilanne jatkuu edelleen.
Olen lojunut sohvalla kahvikupin kanssa kaksi tuntia.
Yllä olevan lauseen kirjoittaja on edelleen sohvalla. Jos lause olisi imperfektissä, se osoittaisi, että hän on jo saanut itsensä jalkeille:
Lojuin sohvalla kahvikupin kanssa kaksi tuntia.
Perfektiä voidaan käyttää myös silloin, kun viitataan lähimenneisyyteen.
Me sammakot -lehden tuorein numero on juuri ilmestynyt.
Toisaalta perfektillä voidaan korostaa toiminnan tulosta tai seurauksia.
Luontopolun opastekyltit on uusittu, joten nyt siellä kulkeminen on paljon helpompaa.
Tiedän kyllä, miltä Martan keittämä kahvi maistuu, olenhan juonut sitä monta kertaa.
Perfektiä voidaan käyttää myös osoittamaan, ettei sanottu perustu varmaan tietoon vaan pikemminkin oletuksiin ja päättelyyn.
Esimerkiksi aitauksesta kadonneen vuohen liikkeitä voitaisiin pohtia seuraavalla tavalla:
Vuohi on oletettavasti hypännyt aidan yli. Todennäköisesti se on suunnannut Kuttukylän suuntaan.
Monissa yllä olevista tapauksista voisi hyvin käyttää myös imperfektiä ja aikamuodon valinta on lähinnä makuasia.
Yhteenveto
Useimmiten menneen ajan tapahtumista kannattaa puhua imperfektissä. Perfektiä pitäisi käyttää vain tietyissä tilanteissa ja silloin, kun siihen on jokin erityinen syy.
Jos viimeistelet tärkeää tekstiä ja pähkäilet aikamuotojen valintaa, Pilkuttajan kielenhuoltopalvelu saattaa olla sinua varten! Tutustu palveluun ja ota yhteyttä täällä.