fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Ensiapua kielipulmiin

  • tehnyt
Mies pitelee ensiapulaukkua.

Kantarelli vai kanttarelli? Omenia vai omenoita? Alun perin vai alunperin? Pystyä tehdä vai pystyä tekemään?

Aivan kaikki kielenkäyttäjät joutuvat joskus raapimaan päätään, kun kielioppisäännöt ja oikeinkirjoitus ovat hukassa. Edes kielen ammattilainen ei voi tietää ja muistaa kaikkea, sen verran monimutkaisesta asiasta suomen kielessä on kysymys. Onneksi nykyteknologian ansiosta ensiapu on saatavilla nopeasti.

Kotimaisten kielten keskus eli Kotus on valtion virasto, joka pyrkii edistämään kotimaisten kielten käyttöä. Se tarjoaa laajalla nettisivustollaan mainioita apuvälineitä kaikille niille, jotka haluavat kirjoittaa mahdollisimman hyvää suomen kieltä. Tässä esittelen niistä kaksi.

Kielitoimiston sanakirja on suomen yleiskielen sanakirja, jossa on yli 100 000 hakusanaa. Sitä päivitetään noin kerran vuodessa, ja sen uusin versio toimii hyvin myös kännykällä. Jos jonkin sanan merkitys mietityttää, pikainen haku sanakirjasta ratkaisee asian nopeasti. Myös sanojen oikeinkirjoitus (kantarelli kirjoitetaan yhdellä t:llä) ja taivutus (omenia ja omenoita ovat molemmat oikein) selviävät helposti.

Sanakirja kertoo, onko sana tyyliltään neutraali vai onko sillä esimerkiksi halventava, leikillinen tai ironinen merkitys. Se varoittaa, jos sana on vanhentunut tai epämuodollisempaa arkikieltä, jolla on kyllä oma paikkansa mutta joka ei sovi aivan kaikkiin teksteihin. Jos haettu sana tai ilmaus on yleinen mutta oikeinkirjoitussääntöjen vastainen, sanakirja kertoo, miten asian voisi sanoa paremmin. Lisäksi tarjolla on esimerkkejä siitä, millaisissa yhteyksissä sanaa voi käyttää. Näistä esimerkeistä käy ilmi myös se, mitä taivutusmuotoa sana edellyttää siihen liittyviltä sanoilta (pystyä tekemään on oikea muoto).

Kielitoimiston ohjepankki puolestaan tarjoaa apua monenlaisiin kielioppi- ja oikeinkirjoituskysymyksiin: Iso vai pieni alkukirjain? Yhteen vai erikseen? Missä on pilkun paikka? Tietoa voi etsiä joko käyttämällä hakutoimintoa tai selaamalla ohjeita aihepiireittäin. Heti etusivulla on linkit katsotuimpiin ohjeisiin, esimerkiksi yhdyssanasääntöihin (alun perin kirjoitetaan erikseen). Säännöt esitellään hyvin perusteellisesti, mutta moni asia saattaa ratketa nopealla vilkaisulla, koska useimmat ohjesivut alkavat lyhyellä tiivistelmällä olennaisimmista asioista. Sivuille on koottu runsaasti havainnollistavia esimerkkejä. Ohjepankki on oivallinen apuväline myös nimiin liittyvissä kysymyksissä.

Jos asia kaikesta huolimatta jää epäselväksi tai jos alkaa tuntua, että työajan voisi käyttää hyödyllisemminkin kuin Kotuksen sivuilla surffailemalla, kannattaa suosiolla jättää pilkunviilaus asiantuntijan huoleksi.

Pilkuttaja tarjoaa sekä oikolukupalvelua, jonka jäljiltä pilkut ovat paikoillaan ja teksti muutenkin virheetöntä, että kielenhuoltopalvelua, jonka tarkoitus on paitsi korjata virheet myös selkeyttää ja sujuvoittaa tekstiä. Lue lisää ja ota yhteyttä!

Avainsanat:

Kommentoi