fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Jos sä käytät tätä rakennetta, sä ärsytät monia

Tällä kertaa perehdymme lyhyesti ilmiöön, joka herättää voimakkaita tunteita, useimmiten kielteisiä sellaisia: sä-passiiviin. Mikä se on, miksi sitä on syytä välttää ja miten sen voi korvata?

Sä-passiivi tarkoittaa, että käytetään sinä-muotoa, vaikka tarkoitetaan ihmisiä yleensä. Yksi kuuluisimmista esimerkeistä lienee Mika Häkkisen kommentti:

Kun sä ajat formulaa, sä et ajattele mitään muuta.

Moni pitää sä-passiivia uutena ilmiönä, josta sopii syyttää englannin kielen vaikutusta. Se ei pidä täysin paikkaansa. Eräänlaista sä-passiivia on käytetty ainakin joissain suomen murteissa jo 1800-luvulla, ja ilmeisesti jopa Seitsemästä veljeksestä löytyy esimerkkejä siitä. Rakenne myös mainitaan joissain 1800-luvun kieliopeissa neutraalisti, sitä paheksumatta. On kuitenkin hyvin mahdollista, että englanti on vaikuttanut sen yleistymiseen.

Sä-passiivi ei sovi huoliteltuun kirjakieleen. Rennommissakin teksteissä sitä on syytä välttää, koska se ärsyttää monia. Yksi syy ärsytykseen on yksinkertaisesti se, että rakennetta pidetään englannista lainattuna. Lisäksi se voi tuntua liian tuttavalliselta, tungettelevalta ja jopa hyökkäävältä.

Säästä siis sinä-muodon käyttö tilanteisiin, joissa todella puhut lukijalle. Ohjeistaviin teksteihin sinuttelu sopii erinomaisen hyvin – se tekee niistä selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Muuntyyppisissä asiateksteissä sinuttelun kanssa kannattaa käyttää harkintaa, koska jostain syystä se ei tunnu kaikista suomalaisista mukavalta. Ylenpalttinen sinuttelu saattaa myös saada kirjoittajan kuulostamaan amerikkalaiselta mainosmieheltä. Graduun tai väitöskirjaan lukijoiden suora puhutteleminen ei sovi ollenkaan.

Joissain tapauksissa sä-passiivin voi korvata oikealla passiivilla (sinä teet > tehdään). Jos tarkoitus on kuvailla kirjoittajan omia tunteita ja kokemuksia, minä-muoto on paras vaihtoehto.

Useimmin sä-passiivi kannattaa kuitenkin korvata näppärällä rakenteella, jota kutsutaan nollapersoonaksi. Siinä verbi on yksikön 3. persoonassa eli hän-muodossa mutta tekijää ei ilmaista.

Jos tahdot voittaa, sinun on harjoiteltava jatkuvasti.
> Jos tahtoo voittaa, on harjoiteltava jatkuvasti.

Tuntuuko siltä, että suomen kielen säännöt ovat hukassa ja tekstin työstäminen takkuaa? Pilkuttaja auttaa tärkeiden tekstien viimeistelemisessä! Tutustu palveluihini ja ota yhteyttä!

2 kommenttia artikkeliin “Jos sä käytät tätä rakennetta, sä ärsytät monia”

  1. Kiinnostuin tuosta, että Seitsemässä veljeksesssä olisi sä-passiivia.
    Löysin omasta mielestäni tuolta kuulostavaa kohdasta, jossa Aapo ja Timo lohduttavat Juhania, kun Venla ei hänestä huoli:

    Aapo. …rakkauden liekin virittää taivas, vaan ei ihmisen tuumat. Kerjuutyttö rakastuu kuninkaasen, ruhtinatar rakastuu nokipoikaan aivan vimmatusti. Niin lentelee täällä ristiin rastiin rakkauden henki, ja sinä et tiedä kusta hän tulee.

    Timo. Rakkaus puhaltaa mistä hän tahtoo, sinä kuulet hänen humunsa, mutta etpä tiedä kusta hän tulee ja kuhunka hän menee. Niin kuulin usein entisen ruotumummon lauseilevan. Mutta Jumalan rakkauttapa hän silloin tarkoittikin, luulen minä.

Kommentoi