fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Oikoluku – mitä se on?

  • tehnyt
Punaisia check-merkkejä tarkistuslistassa.

Pilkuttaja tarjoaa suomenkielisten tekstien viimeistelyyn kahta eri palvelua: oikolukua ja kielenhuoltoa. Tässä postauksessa selitän tarkemmin, mitä oikolukuun sisältyy. Seuraavassa postauksessa kerron lisää kielenhuoltopalvelusta.

Ensinnäkin näppäilyvirheitä sattuu itse kullekin. Toisekseen suomen kielen oikeinkirjoitus- ja kielioppisäännöt ovat saattaneet päästä unohtumaan. Siksi ei ole aina helppo tietää, mihin kohtaan pilkku pitäisi laittaa, ja yhdyssanatkin saattavat tuottaa päänvaivaa. Kokenutkin kirjoittaja saattaa tehdä monenlaisia virheitä, etenkin jos tekstiä on työstettävä kovalla kiireellä, ja virheiden löytäminen saattaa olla yllättävän vaikeaa, koska omalle tekstille sokeutuu kummasti.

Tekstin hyvä kieliasu luo mielikuvaa siitä, että kirjoittaja osaa asiansa muutenkin. Virheet sen sijaan hankaloittavat lukemista ja saattavat johtaa ikäviin väärinymmärryksiin.

Heinäkuussa kerroin, mihin Wordin oikolukutoiminto pystyy ja mihin ei. Apua voi hakea myös vaikkapa Kielitoimiston sanakirjasta ja Kielitoimiston ohjepankista. Jos kysymys on tärkeästä tekstistä tai jos tuntuu, että säännöt ovat vähän hukassa, kannattaa kuitenkin ehdottomasti turvautua ammattilaisen apuun.

Lyhyesti sanottuna Pilkuttajan oikoluvun jäljiltä tekstistä on siivottu kaikki varsinaiset virheet – sekä oikeinkirjoitus- että kielioppivirheet. Palvelu sopii erityisesti sellaisille kirjoittajille, joilla on jo osaamista ja kokemusta mutta jotka haluavat, että toinen silmäpari käy tärkeän tekstin läpi ja viilaa siitä viimeisetkin virheet.

Oikoluvussa kyytiä saavat muun muassa

  • pilkkuvirheet
  • yhdyssanavirheet
  • alkukirjainvirheet
  • rektiovirheet (rakastan jäätelöstä muuttuu muotoon rakastan jäätelöä)
  • kongruenssivirheet (poliisi tekevät muuttuu muotoon poliisi tekee).

Tyyliseikkoihin, esimerkiksi sanavalintoihin, sanajärjestykseen ja hieman erikoiselta tuntuviin rakenteisiin, oikoluku ei pääosin puutu.

Oikolukuun tuleva teksti saattaa näyttää vaikkapa tältä:

Vuoden 1994 lokakuussa järjestettiin kansan äänestys siitä että pitäisikö suomen liittyä Euroopan Unioniin. Valtioneuvoston toimesta Suomalaisille jaettiin ennen äänestystä infolappu mikä kertoi Eusta. 56,89% Suomalaisista sanoi heidän haluavan liittyä Euhun. Asiasta suoritettiin äänestys vielä myös Eduskunnankin toimesta marraskuussa. Myös Eduskunta hyväksyivät jäsenyyden. Vain 45 kansan edustajaa vastustivat. Kun katsoo mielipide tiedusteluja mitä tehtiin ennen kansan äänestystä niin pystyy sanoa että tulos ei ollut yllätys. Suomen EU jäsenyys astui voimaan 1. 1. 1995. Siitälähtien Suomi on ollut mukana EU päätöksen teossa. Yksi tosi iso muutos minkä EU jäsenyys meidän maalle toi on Euro. Euro setelit ja kolikot otettiin käyttöön vuonna 2002.

Oikoluvun jäljiltä tulos on seuraavanlainen:

Vuoden 1994 lokakuussa järjestettiin kansanäänestys siitä, pitäisikö Suomen liittyä Euroopan unioniin. Valtioneuvoston toimesta suomalaisille jaettiin ennen äänestystä infolappu, joka kertoi EU:sta. 56,89 % suomalaisista sanoi haluavansa liittyä EU:hun. Asiasta suoritettiin äänestys vielä eduskunnankin toimesta marraskuussa. Myös eduskunta hyväksyi jäsenyyden. Vain 45 kansanedustajaa vastusti. Kun katsoo mielipidetiedusteluja, joita tehtiin ennen kansanäänestystä, voi sanoa, ettei tulos ollut yllätys. Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1.1.1995. Siitä lähtien Suomi on ollut mukana EU:n päätöksenteossa. Yksi tosi iso muutos, jonka EU-jäsenyys maallemme toi, on euro. Eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön vuonna 2002.

Varsinaisia virheitä tekstistä ei enää löydy: Isot ja pienet alkukirjaimet ovat kunnossa, pilkut paikoillaan, yhdyssanat on kirjoitettu yhteen. Meidän maalle on muuttunut kirjakielisempään muotoon maallemme. Löydät varmasti paljon muitakin muutoksia. Teksti on heti selkeämpää ja mukavampaa luettavaa ja antaa kirjoittajastaan fiksumman kuvan.

Seuraavassa postauksessa näytän, miltä sama esimerkkiteksti näyttää kielenhuollon jäljiltä. Viilattavaa nimittäin riittää edelleen, jos tekstin halutaan olevan mahdollisimman sujuvaa ja luontevaa suomen kieltä.

Oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä sattuu kaikille, jopa kokeneille kirjoittajille. Pilkuttajan oikolukupalvelun tarkoitus on siivota tekstistä kaikki varsinaiset virheet. Oikoluvun jäljiltä tekstiä on mukavampi lukea, ja kun teksti on kunnossa, kirjoittaja vaikuttaa uskottavammalta ja luotettavammalta.

Jos haluat ammattilaisen apua tekstisi viimeistelemiseen, ota yhteyttä!

Kommentoi