Puolipiste tuottaa niin paljon ongelmia, että jotkut kehottavat jopa välttämään sitä täysin. Niin pitkälle ei ehkä kuitenkaan ole syytä mennä. Missä sitten on puolipisteen paikka?
Puolipiste ei ole yhtä kuin kaksoispiste
Puolipistettä näkee usein käytettävän silloin, kun oikea vaihtoehto olisikin kaksoispiste. Luetteloiden, lyhyiden täsmennysten ja päätelmien edellä käytetään nimittäin kaksoispistettä, ei puolipistettä.
Kahvinjuojat jaettiin kolmeen luokkaan: peruskäyttäjät, suurkuluttajat ja hifistelijät.
Tulos oli selvä: Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa.
Puolipiste on heikompi versio pisteestä
Monen tuntema nyrkkisääntö on, että puolipistettä voi käyttää silloin, kun piste tuntuu liian vahvalta ja pilkku liian heikolta välimerkiltä. Sitä siis voi käyttää erottamaan kahta lausetta tai virkettä, jotka ovat sisällöllisesti lähempänä toisiaan kuin kappaleen muut virkkeet.
Usein puolipisteellä erotetaan lauseita tai virkkeitä, joissa käsitellään samaa aihetta eri näkökulmista. Siksi se sopii erityisesti pohtivaan tekstiin. Yleensä ensin esitetään yleinen väite. Puolipisteen jälkeen seuraa tarkentava ajatus, lisähuomautus tai jotain vertailevaa tai vastakohtaistavaa.
Nykyisin kahviloissa on tarjolla monenlaisia erikoiskahveja; suosittuja ovat esimerkiksi cappuccino ja latte.
Moni eläkeläinen kertoi pitävänsä perinteisestä pannukahvista; nuoremmat kuluttavat enemmän erikoiskahveja.
Puolipisteitä ei kuitenkaan kannata sirotella tekstiin ylen määrin. Ensinnäkin teksti on helppolukuisempaa, kun virkkeiden erottamiseen käytetään enimmäkseen perinteistä pistettä. Lisäksi puolipiste on sen verran harvinainen välimerkki, että sen kovin tiheä käyttö voi olla häiritsevää.
On tärkeää muistaa, että puolipisteen pitäisi periaatteessa olla korvattavissa pisteellä. Siksi sen molemmilla puolilla on oltava ehjä lause eli lause, jossa on persoonamuodossa taipunut verbi. Jos jälkimmäisessä lauseessa ei ole verbiä, oikea vaihtoehto on kaksoispiste.
Puolipiste muussa käytössä
Puolipistettä voidaan käyttää erottamaan luettelon osia toisistaan silloin, kun osat sisältävät pilkun.
Läsnäolijat: Kattila, Maikki; Kettunen, Pipsa; Näätänen, Pelle.
Lisäksi puolipistettä käytetään usein tieteellisen tekstin lähdeviitteissä erottamaan kirjoittajia toisistaan.
Aiempien tutkimusten mukaan kahvin kuluttaminen näyttäisi olevan käänteisessä yhteydessä yöunen määrään (Kattila, 2013; Näätänen, 2016).
Haluaisitko apua ammattipilkunviilaajalta?
Turhauttaako välimerkkien viilaaminen? Pilkuttaja tarjoaa ilomielin apua tärkeiden tekstien viimeistelemiseen. Tutustu palveluihini ja ota yhteyttä!
Tässäpä olikin tarpeellista selvennystä! Itselläni on taipumusta käyttää puolipistettä vähän liikaakin.
Kiitos kommentista! Minäkin joudun välillä ihan hillitsemään itseäni puolipisteen suhteen.
Tiia / Pilkuttaja