fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Vaihtelu virkistää

Värikyniä.

Omalle tekstilleen tulee helposti sokeaksi. Se pätee moniinkin asioihin. Yksi ongelmakohta ovat sanavalinnat – samaa sanaa tai sen ”lähisukulaisia” saattaa aivan huomaamattaan käyttää niin usein, että se alkaa häiritä lukijaa.

Tänään kerron ensin, miksi toisto ei aina ole ongelma. Sitten selitän, miksi siihen kuitenkin usein on hyvä puuttua ja miten sen voi tehdä.

Toisto ei missään nimessä ole vain ja ainoastaan paha asia. Etenkin kaunokirjallisessa tekstissä sitä voi käyttää tarkoituksellisena tyylikeinona, joka parantaa lukuelämystä.

Toisto voi tehdä tekstistä ymmärrettävämpää ja varmistaa sen, että tärkeimmät asiat jäävät lukijan mieleen. Riippuu tekstilajista ja kohdeyleisöstä, kumpi painaa vaakakupissa enemmän, selkeys ja ymmärrettävyys vai monipuolisuus ja sujuvuus. Käyttöohjeiden lukija tuskin kaipaa kielellistä ilotulitusta vaan selkeää tietoa ja opastusta. Siksi esimerkiksi samasta laitteen osasta on syytä käyttää aina samaa sanaa. Silloin lukija pysyy paremmin kartalla siitä, missä mennään.

Tietyt sanat toistuvat väkisinkin melko tiuhaan, vaikkapa olla-verbi ja ja-sana. Joskus niitäkin voi olla tarpeen karsia, mutta useimmiten niistä on turha olla kovin huolissaan – sellaista kieli vain on.

Jos samat tai samantyyppiset sanat toistuvat tekstissä jatkuvasti, tekstistä tulee helposti yksitoikkoista ja kömpelöä. Se voi antaa jopa vähän lapsellisen vaikutelman.

Kahvi tuli Suomeen 1700-luvulla. Kahvi oli aluksi ylellisyystuote, mutta 1800-luvulla kahvista oli tullut jo koko kansan juoma. Vuonna 1939 kahvia alettiin säännöstellä. Säännöstelystä huolimatta kahvi loppui kokonaan vuonna 1943, ja muutamaan vuoteen Suomessa ei ollut saatavilla ollenkaan aitoa kahvia. Kahvin säännöstely loppui vuonna 1954. Sen jälkeen kahvin juominen lisääntyi merkittävästi.

Toistoa ei aina ole helppo huomata itse. Yritä kuitenkin lukea tekstiäsi niin, että pyrit nimenomaan havaitsemaan usein toistuvia sanoja. Pyydä myös kaveria kertomaan mielipiteensä.

Jos sinusta alkaa tuntua, että olet tullut käyttäneeksi jotain tiettyä sanaa turhan usein, kokeile Wordin hakutoimintoa. Sen avulla näet, kuinka usein sana tekstissäsi oikein esiintyy. Kirjoita hakuun vain sanan alku (esimerkiksi kahv), niin haku näyttää myös kaikki taivutusmuodot sekä muut sanantyyppiset sanat. Sitten voit käydä esiintymät läpi ja miettiä, miten voisit muotoilla asiat toisin.

Yksi helpoimmista keinoista vähentää toistoa on käyttää pronomineja. Silloin on hyvä varmistaa, että lukijalle on selvää, mihin pronominin on tarkoitus viitata.

Pannukahvi on monen mielestä herkullista. Pannukahvi voi kuitenkin nostaa veren kolesterolipitoisuutta.

> Pannukahvi on monen mielestä herkullista. Se voi kuitenkin nostaa veren kolesterolipitoisuutta.

Usein toistuva sana kannattaa ehkä poistaa joistain kohdista kokonaan. Joskus sen voi tehdä yhdistelemällä lauseita. Samalla saattaa päästä eroon useammastakin murheenkryynistä.

Kahvia juodaan Suomessa todella paljon. Suomalaiset juovat kahvia keskimäärin viisi kupillista päivässä.

> Kahvia juodaan Suomessa todella paljon – keskimäärin viisi kupillista päivässä.

Hyvä ratkaisu on myös synonyymien käyttö.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin kahvilanpitäjien kokemuksia. Tarkoitus oli tutkia, millaisia asiakkaita kahviloissa käy ja mitkä ovat suosituimpia kahvilaatuja.

> Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kahvilanpitäjien kokemuksia. Tarkoitus oli selvittää, millaisia asiakkaita kahviloissa käy ja mitkä ovat suosituimpia kahvilaatuja.

Tieteellisessä tekstissä synonyymien kanssa on kuitenkin oltava varovainen, jottei tekstin täsmällisyys kärsi. Jos esimerkiksi käyttää käsitettä temperamentti ja on määritellyt, mitä sillä tarkoittaa, sitä ei kannata vaihtelun vuoksi korvata sellaisilla sanoilla kuin persoonallisuus tai luonteenpiirre.

Haluatko lisää vinkkejä lukijaystävällisen tekstin kirjoittamiseen? Lue seuraavat blogikirjoitukset:

Haluaisitko ammattilaisapua tekstisi viimeistelyyn? Tutustu Pilkuttajan palveluihin ja ota yhteyttä!

2 kommenttia artikkeliin “Vaihtelu virkistää”

  1. Tunnistan ongelman. Joskus sitä vain takertuu hiomaan yksittäisiä lauseita tai kappaleita niin, että kokonaisuuden hallinta unohtuu. Hyviä ohjeita ja valaisevat esimerkit!

  2. Paljon kiitoksia kommentistasi! Ongelman tiedostaminen on jo hyvä alku. Eri muokkauskierroksilla voi yrittää kiinnittää huomiota vähän eri asioihin, niin tekstiä tulee hiottua monella eri tasolla. Melkein kaikissa minulle tulevissa teksteissä esiintyy tätä ongelmaa, enkä itsekään ole sille ollenkaan immuuni.

    Tiia / Pilkuttaja

Kommentoi