fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Wordin oikoluku – uhka vai mahdollisuus?

  • tehnyt
Ykkösiä ja nollia.

Kuinka hyödyllinen on Wordin oikolukutoiminto? Kyllä siitä apua on – käytän sitä itsekin. Mutta täysin virheetöntä tekstiä sen avulla ei valitettavasti saa aikaan. Osa virheistä jää siltä huomaamatta, ja toisaalta se saattaa joskus löytää ongelmia sieltäkin, missä niitä ei oikeasti ole. Tänään kerron ensin lyhyesti, miten Wordin oikoluku toimii, ja listaan sitten ongelmakohtia, joissa on syytä olla tarkkana.

Word merkitsee löytämänsä virheet alleviivauksella: kirjoitusvirheet punaisella aaltoviivalla ja kielioppivirheet sinisellä. Alleviivattua osuutta voi klikata hiiren oikealla näppäimellä. Jos kysymys on kirjoitusvirheestä, klikkaamalla saa näkyviin korjausehdotuksia, jos taas kielioppivirheestä, klikkaaminen paljastaa, mikä Wordin mielestä on pielessä.

Tekstintarkistuksen asetuksiin pääsee kohdasta Tiedosto > Asetukset > Tarkistustyökalut. Sieltä voi valita, tarkistetaanko oikeinkirjoitus ja kielioppi jo kirjoitettaessa. Itse pidän tästä vaihtoehdosta. Jos siniset ja punaiset alleviivaukset häiritsevät kirjoittamista, tarkistuksen voi kuitenkin hyvin hoitaa myös jälkikäteen. Se sujuu yksinkertaisesti painamalla F7. Silloin näytölle ilmestyy uusi ikkuna, jossa mahdollisia ongelmakohtia voi käydä läpi yksi kerrallaan.

Asetuksista voi valita, haluaako ohjelman korjaavan joitain virheitä automaattisesti. Yleensä suhtaudun todella kielteisesti kaikkiin tällaisiin älytoimintoihin, mutta oma kokemukseni Wordin automaattisista korjauksista on todella myönteinen. Jos haluaa ottaa käyttöön automaattiset korjaukset, kannattaa käydä lista läpi tarkasti ja pohtia, mistä korjauksista itselle voisi olla hyötyä ja mistä ei.

Usein sanasta ptoaa kirjain pois, kaksi krijainta vaihtaa paikkaa tai jostain ilmestyy yllimääräinen kirjain. Nämä kirjoitusvirheet ovat Wordille peruskauraa.

Joskus virkkeen alkuun lipsahtaa pieni alkukirjain, vaikka suomen kielessä virkkeen pitäisi alkaa aina isolla alkukirjaimella. Toisaalta näppäilyvirheen seurauksena saattaa käydä niin, että kaksi ensimmäistä kirjainta tulevatkin molemmat isolla. Ohjelmaa voi käskeä korjaamaan tällaiset ongelmat automaattisesti. Lisäksi sitä voi pyytää tarkkailemaan tilanteita, joissa cAPS lOCK ON JÄÄNYT PÄÄLLE. Tällaisen ongelman havaittuaan se korjaa isot kirjaimet pieniksi ja päinvastoin, mutta mikä vielä parempaa, se myös poistaa Caps Lockin päältä!

Myös monet välimerkkeihin liittyvät tekniset ongelmat jäävät Wordin haaviin. Suomessa välimerkkiä ennen ei tule välilyöntiä, välimerkin jälkeen tulee. Jos kirjoittaja tulee laittaneeksi välilyönnin väärään paikkaan, ohjelma huomauttaa siitä. Sinistä alleviivausta pukkaa myös siinä tapauksessa, että lauseessa on avaava sulje mutta sulkeva sulje on unohtunut.

Wordin tekstintarkistus osaa puuttua myös joihinkin lausetason ongelmiin. Se saattaa huomauttaa, jos verbi taipuu väärässä muodossa (minä lukee). Tai jos verbi unohtuu lauseesta kokonaan, sininen viiva ilmoittaa, että jotain on vialla. Tällaisista ongelmista ohjelma ei kuitenkaan ilmoita joka kerta, joten kirjoittajan itsensä on oltava tarkkana.

Ohjelma puuttuu jopa joihinkin tyyliseikkoihin. Se saattaa esimerkiksi huomauttaa, jos jossain virkkeessä on paljon sivulauseita, ja ehdottaa virkkeen jakamista kahdeksi eri virkkeeksi.

Wordin on helppo havaita kirjoitusvirheet silloin kun lopputuloksena on selvästi vriheellinen sana. Joskus kuitenkin virhe muuttaa sanan toiseksi sanaksi. Tällaisia vihreitä ohjelma ei tietenkään tajua virheiksi – eihän se osaa lukea kirjoittajan ajatuksia.

Ohjelma ei tunne rektiosääntöjä eli sitä, miten tietyt sanat vaikuttavat toisten sanojen taivutukseen. Se ei esimerkiksi ymmärrä, että rakastan sinusta ja tykkään sinut ovat väärin.

Suomen pilkutussäännöt ovat Wordille hyvin vaikeita. Useimmista pilkkuvirheistä ohjelma ei ilmoita ollenkaan.

Word merkitsee monet nimet virheiksi, koska niitä ei löydy ohjelman sanakirjasta. Sanakirjasta puuttuu myös joukko aivan oikeita ja jopa suhteellisen yleisiä sanoja, kuten vaikkapa sataprosenttinen. Jos et ole aivan varma siitä, onko joku sana hyvää suomea vai ei, tarkista asia Kielitoimiston sanakirjasta. Jos Word valittaa turhasta, ongelma on helppo korjata: Klikkaa hiiren oikealla napilla sanaa, joka on merkitty virheelliseksi. Valitse sitten ”Lisää sanastoon”. Vastedes tämä sana läpäisee tarkistuksen.

Word ei aina ymmärrä lauserakenteita oikein, varsinkaan jos virke on pitkä ja monimutkainen. Joissain tilanteissa se tulkitsee rakenteen väärin ja kehottaa korjaamaan verbin taivutusta. Se saattaa esimerkiksi ajatella, että lauseessa Leivät voi syödä leivät on subjekti, ja väittää, että oikea muoto olisi Leivät voivat syödä. Kun tekstissä on sininen alleviivaus, kannattaa ensin klikata alleviivattua osuutta hiiren oikealla näppäimellä ja selvittää, mikä Wordin mielestä on ongelmana. Sitten ei auta muu kuin lukea virheelliseksi väitetty osuus huolellisesti läpi ja yrittää päätellä, onko Word oikeassa vai onko se tehnyt arviointivirheen.

Wordin oikoluku on kaikkein parhaimmillaan näppäilyvirheiden karsimisessa tekstistä. Itse kunkin sormi sattuu joskus väärälle näppäimelle, joten tätä ominaisuutta kannattaa kyllä hyödyntää. Välillä ohjelma huomauttaa myös muista ongelmista, ja näistäkin huomautuksista voi olla hyötyä. Siltä jää kuitenkin huomaamatta todella paljon melko pahojakin virheitä, ja toisaalta se valittaa välillä turhista asioista. Kirjoittajan itsensä pitää siis olla tarkkana.

Jos tuntuu, että omalle tekstille tulee sokeaksi, voi pyytää kaverin mielipidettä. Myös asiantuntijan palveluksia kannattaa harkita. Pilkuttaja tarjoaa sekä oikolukua, joka karsii pois varsinaiset virheet, että laajempaa kielenhuoltoa, joka pureutuu myös tyyliseikkoihin. Ota vapaasti yhteyttä, jos Wordin oikoluku ei riitä sinun tarpeisiisi!

Kommentoi