fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Oikoluku ja kielenhuolto

Oikoluku (suomenkieliset tekstit)

Punakynä.

0,035 euroa / sana tai sopimuksen mukaan (sis. alv. 24 %). Minimiveloitus 50 euroa.

Oletko kokenut kirjoittaja, joka hallitsee suomen kielen hyvin ja on varma tyylistään mutta haluaa kuitenkin toisen silmäparin varmistamaan, ettei tärkeään tekstiin jää pieniäkään virheitä? Siinä tapauksessa Pilkuttajan oikolukupalvelu on sinua varten!

Oikoluku on suhteellisen mekaaninen toimenpide, jossa karsin tekstistä kaikki varsinaiset kirjoitus- ja kielioppivirheet, esimerkiksi satunnaiset näppäilyvirheet sekä pilkku- ja yhdyssanavirheet. Teen mahdollisimman suuren osan korjauksista suoraan tekstiin käyttämällä Wordin Jäljitä muutokset -toimintoa.

Kielenhuolto (suomenkieliset tekstit)

Tietokoneen näppäimistö

0,06 euroa / sana tai sopimuksen mukaan (sis. alv. 24 %). Minimiveloitus 50 euroa.

Väitöskirjojen, gradujen ja muiden opinnäytetöiden kielenhuolto toistaiseksi voimassa olevaan tarjoushintaan 0,035 euroa / sana.

Lisätietoja täältä.

Oletko työstänyt tekstiäsi niin kauan, että alat tulla sille sokeaksi? Mietitkö, voisiko jotkin asiat sanoa selkeämminkin? Tuntuuko, etteivät kirjakielen käytänteet ole parasta osaamisaluettasi? Pilkuttajan kielenhuoltopalvelu ratkaisee ongelmasi!

Korjaan tietysti kaikki varsinaiset virheet – pilkkuvirheet, yhdyssanavirheet, satunnaiset näppäilyvirheet ja niin edelleen. Lisäksi luen tekstin ajatuksen kanssa ja autan tekemään siitä selkeämpää, sujuvampaa ja luontevampaa. Saatan esimerkiksi ehdottaa pitkien virkkeiden pätkimistä lyhyemmiksi tai kapulakielisten rakenteiden vaihtamista sujuvampiin.

Teen mahdollisimman suuren osan korjauksista suoraan tekstiin käyttämällä Wordin Jäljitä muutokset -toimintoa. Jos en ymmärrä jotain kohtaa tai jos haluan ehdottaa suurempaa muutosta, jätän kommentin, jottei tekstin asiasisältö vahingossakaan muutu.

Jos haluat tietää lisää työskentelytavoistani, lue blogipostaukseni Pilkunviilaajan periaatteita!

Miksi kannattaa ulkoistaa kieliasun viimeistely ammattilaiselle?

Kokeneellekin kirjoittajalle sattuu silloin tällöin virheitä, etenkin kiireessä. Kun tekstiä on työstänyt pitkään, alkaa helposti tulla sokeaksi omille virheilleen. Kirjoittajan voi myös olla vaikea hahmottaa, miltä teksti lukijasta vaikuttaa – kun itse tietää varsin hyvin, mitä tekstissä olisi tarkoitus lukea, ei välttämättä hoksaa vaikkapa erikoista sanajärjestystä tai ongelmia viittaussuhteissa. Samoin häiritsevät maneerit voivat jäädä kirjoittajalta itseltään huomaamatta.

Wordin oikolukutoimintoa ja muita vastaavia työkaluja kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mutta läheskään kaikki virheet eivät jää niiden seulaan. Yksi ongelma on se, että vaikka teksti olisi periaatteessa teknisesti täysin korrektia, se saattaa olla sisällöltään täysin väärin. Vihreitä on aivan oikein kirjoitettu, joten se ei välttämättä jää tarkistustyökalujen seulaan, vaikka tarkoitus olisikin ollut puhua virheistä. Samoin koiran omistaja, joka puri naapuria on teknisesti aivan oikein, mutta tarkkasilmäinen lukija havaitsee virheen: todennäköisesti tarkoitus olisi ollut sanoa, että naapuria puri koira, ei suinkaan omistaja. Mitä monimutkaisemmista ja abstraktimmista asioista puhutaan, sitä huonompia koneet ovat havaitsemaan tällaisia ongelmia.

Oikolukutyökaluista ja -ohjelmista ei toistaiseksi ole kovin suurta apua etenkään tyyliin liittyvissä asioissa ja tekstin luettavuuden parantamisessa. Niinpä kaikkien tärkeiden tekstien viimeistelyvaiheessa kannattaa pyytää myös ihka elävää ihmistä kommentoimaan tekstiä. Kaverin tai kollegan kommenteista voi olla todella paljon apua. Koulutettu ja kokenut ammattilainen osaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös sellaisiin seikkoihin, jotka menevät ohi useimmilta maallikoilta.

Kieliasun viimeistelystä on paljon etua:

  • Ymmärrettävyys ja vaikuttavuus: Kun teksti on selkeää ja sujuvaa kieltä, lukeminen on helpompaa ja mukavampaa. Niinpä on todennäköisempää, että lukija jaksaa lukea tekstin loppuun ja todella ymmärtää sen viestin, jonka kirjoittaja on halunnut välittää, ja että teksti vaikuttaa lukijaan toivotulla tavalla.
  • Ammattimaisuus ja uskottavuus: Todella moni tekee joko tietoisesti tai tiedostamattaan monenlaisia johtopäätöksiä tekstin kieliasusta. Huoliteltu kieliasu antaa ammattimaisen vaikutelman ja lisää luottamusta sekä kirjoittajaan että tekstin sisältöön.
  • Virheiden välttäminen: Joskus pienetkin kirjoitusvirheet voivat johtaa suuriin väärinymmärryksiin. Jos virheitä on paljon, ne myös voivat heikentää tekstin uskottavuutta ja viedä lukijan huomion harhateille. Ammattilaisen tekemä oikoluku tai kielenhuolto voi auttaa välttämään nämä ongelmat.

Palautetta kielenhuoltotöistä

Elämäni kallein äidinkielen tunti, mutta kannatti!

Kuulehan, aivan mahtavan näköistä työn jälkeä! Olen todella tyytyväinen, ja heti näkee, että homma on hallussa niin yksityiskohdissa kuin lauserakenteissa.

Oikein paljon kiitosta avustasi. Helpotit elämääni kertaheitolla! 🙂 Täytyy kyllä sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen korjauksiin. Olet todella taitava!

Nyt kyllä taas aivot nyrjähtivät! Tämä on nyt niin paljon selkeämmin sanottu, että voi vitsit sentään.

Miksi valita juuri Pilkuttaja?

Nopea, henkilökohtainen palvelu

Pilkuttaja on yhden naisen yritys, eli hoidan kaikki asiakkaat itse. Vastaan asiakkaiden viesteihin viimeistään seuraavan työpäivän aikana. Aikataulusta sovitaan aina tapauskohtaisesti, mutta usein saan laajempienkin tekstien, esimerkiksi gradujen ja väitöskirjojen, tekstinhuollot hoidettua noin viikossa. Myös lyhyemmät käännöstyöt valmistuvat tarvittaessa nopeasti.

Yhdistelmä innostusta ja ammattitaitoa

Olen harrastanut lukemista ja kirjoittamista lapsesta saakka, ja se on kehittänyt kielitajuani sekä rakkauttani kieliin. Yliopistokoulutus puolestaan antoi minulle runsaasti sekä teoriatietoa että käytännön taitoja, joita kielen ammattilainen tarvitsee työssään. Ammattitaitoa on myös se, että tietää osaamisensa rajat. Niinpä jos pyydät tarjousta urakasta, joka on minun osaamisalueeni ulkopuolella, kieltäydyn ja yritän mahdollisuuksieni mukaan neuvoa, mistä kannattaisi seuraavaksi kysellä.

Nuttura kireällä mutta pilke silmäkulmassa

Kieli on minulle vakava asia, joten asiakas voi olla varma siitä, että teen huolellista työtä. Toisaalta asiakkaan ei tarvitse ollenkaan häpeillä sitä, että hänen tekstistään löytyy virheitä — ymmärrän hyvin, ettei kukaan voi olla kaikkien alojen ammattilainen!

Pyydä tarjousta

Oletko jo vakuuttunut siitä, että haluat käyttää Pilkuttajan palveluita? Vai mietityttääkö jokin asia vielä? Oli miten oli, lähetä viesti!

Kerro, minkälainen teksti kaipaisi viilaamista — minkä tyyppisestä tekstistä on kysymys, mitä aihetta teksti käsittelee ja kuinka pitkä se suunnilleen on. Voit myös kertoa, millaisella aikataululla haluaisit edetä. Jos sinulla on jotain kysyttävää esimerkiksi palvelun sisällöstä, kysy vapaasti!

Vastaan sinulle viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Lähettämällä lomakkeen osoitat hyväksyväsi Pilkuttajan tietosuojaselosteen.