fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Oikoluku ja kielenhuolto

Oikoluku (suomenkieliset tekstit)

Punakynä.

Oikoluvun hinta 0,035 euroa / sana tai sopimuksen mukaan (sis. alv. 24 %). Minimiveloitus 50 euroa.

Oletko kokenut kirjoittaja, joka hallitsee suomen kielen hyvin ja on varma tyylistään mutta haluaa kuitenkin toisen silmäparin varmistamaan, ettei tärkeään tekstiin jää pieniäkään virheitä? Siinä tapauksessa Pilkuttajan oikolukupalvelu on sinua varten!

Oikoluku on suhteellisen mekaaninen toimenpide, jossa karsin tekstistä kaikki varsinaiset kirjoitus- ja kielioppivirheet, esimerkiksi satunnaiset näppäilyvirheet sekä pilkku- ja yhdyssanavirheet. Teen mahdollisimman suuren osan korjauksista suoraan tekstiin käyttämällä Wordin Jäljitä muutokset -toimintoa.

Kielenhuolto eli kielentarkistus (suomenkieliset tekstit)

Tietokoneen näppäimistö

Kielenhuollon eli kielentarkistuksen hinta 0,06 euroa / sana tai sopimuksen mukaan (sis. alv. 24 %). Minimiveloitus 50 euroa.

Väitöskirjojen, gradujen ja muiden opinnäytetöiden kielenhuolto toistaiseksi voimassa olevaan tarjoushintaan 0,035 euroa / sana.

Lisätietoja täältä.

Oletko työstänyt tekstiäsi niin kauan, että alat tulla sille sokeaksi? Mietitkö, voisiko jotkin asiat sanoa selkeämminkin? Tuntuuko, etteivät kirjakielen käytänteet ole parasta osaamisaluettasi? Pilkuttajan kielenhuoltopalvelu ratkaisee ongelmasi!

Kielenhuollossa eli kielentarkistuksessa korjaan tietysti kaikki varsinaiset virheet – pilkkuvirheet, yhdyssanavirheet, satunnaiset näppäilyvirheet ja niin edelleen. Lisäksi luen tekstin ajatuksen kanssa ja autan tekemään siitä selkeämpää, sujuvampaa ja luontevampaa. Saatan esimerkiksi ehdottaa pitkien virkkeiden pätkimistä lyhyemmiksi tai kapulakielisten rakenteiden vaihtamista sujuvampiin.

Teen mahdollisimman suuren osan korjauksista suoraan tekstiin käyttämällä Wordin Jäljitä muutokset -toimintoa. Jos en ymmärrä jotain kohtaa tai jos haluan ehdottaa suurempaa muutosta, jätän kommentin, jottei tekstin asiasisältö vahingossakaan muutu.

Jos haluat tietää lisää työskentelytavoistani, lue blogipostaukseni Pilkunviilaajan periaatteita!

Miksi juuri minä?

Nopea, henkilökohtainen palvelu

Pilkuttaja on yhden naisen yritys, eli hoidan kaikki asiakkaat itse. Paneudun jokaisen asiakkaan tekstiin huolella.

Yhdistelmä innostusta ja ammattitaitoa

Olen harrastanut lukemista ja kirjoittamista lapsesta saakka, ja se on kehittänyt kielitajuani. Yliopistokoulutus puolestaan antoi minulle runsaasti sekä teoriatietoa että käytännön taitoja. Työkokemuksen myötä taitoni ovat jalostuneet entisestään.

Nuttura kireällä mutta pilke silmäkulmassa

Kieli on minulle vakava asia, joten voit olla varma siitä, että teen huolellista työtä. Toisaalta sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, mitä virheitä tekstistäsi mahdollisesti löytyy — ymmärrän hyvin, ettei kukaan voi olla kaikkien alojen ammattilainen!

Oikoluku ja kielenhuolto – mitä ja miksi?

Millaisille teksteille oikoluku ja kielenhuolto sopii?

Kaikki tärkeämmät suurelle yleisölle tarkoitetut tekstit kannattaa toimittaa vähintäänkin oikolukuun, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Useimmille kirjoittajille myös kielenhuollosta on paljon hyötyä.

Minulla on ollut oikoluvussa ja kielenhuollossa muun muassa omakustanteisia tietokirjoja sekä yritysten julkaisemia e-kirjoja ja oppaita asiakkaille. Olen käsitellyt myös esimerkiksi tutkimusraportteja ja tieteellisissä aikakausjulkaisuissa julkaistavia artikkeleita. Lisäksi minulla on paljon kokemusta gradujen ja väitöskirjojen kielentarkistuksista.

Miksi kannattaa ulkoistaa kieliasun viimeistely ammattilaiselle?

Kokeneellekin kirjoittajalle sattuu silloin tällöin virheitä, etenkin kiireessä. Kun tekstiä on työstänyt pitkään, alkaa tulla sokeaksi omille virheilleen. Kirjoittajan voi olla vaikea hahmottaa, miltä teksti lukijasta vaikuttaa – kun itse tietää varsin hyvin, mitä tekstissä olisi tarkoitus lukea, ei välttämättä hoksaa erikoista sanajärjestystä tai ongelmia viittaussuhteissa. Myös häiritsevät maneerit voivat jäädä kirjoittajalta itseltään huomaamatta.

Erilaisia oikolukutyökaluja kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mutta ne eivät tee läheskään täydellistä jälkeä. Vihreitä ei välttämättä jää tarkistustyökalujen seulaan, vaikka tarkoitus olisikin ollut puhua virheistä. Samoin koiran omistaja, joka puri naapuria on periaatteessa aivan korrektia suomea, mutta tarkkasilmäinen lukija havaitsee virheen: todennäköisesti tarkoitus olisi ollut sanoa, että naapuria puri koira, ei suinkaan omistaja. Mitä monimutkaisemmista ja abstraktimmista asioista puhutaan, sitä huonompia koneet ovat havaitsemaan tällaisia ongelmia.

Koneista ja tekoälystä ei toistaiseksi ole juurikaan apua etenkään tyyliin, selkeyteen ja luettavuuteen liittyvissä asioissa. Niinpä kaikkien tärkeiden tekstien viimeistelyvaiheessa kannattaa pyytää myös ihka elävää ihmistä kommentoimaan tekstiä. Kaverin tai kollegan kommenteista voi olla todella paljon apua. Koulutettu ja kokenut ammattilainen osaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös sellaisiin seikkoihin, jotka menevät ohi useimmilta maallikoilta.

Kieliasun viimeistelystä on paljon etua:

  • Ymmärrettävyys ja vaikuttavuus: Kun teksti on selkeää ja sujuvaa kieltä, lukeminen on helpompaa ja mukavampaa. Niinpä on todennäköisempää, että lukija jaksaa lukea tekstin loppuun ja todella ymmärtää sen viestin, jonka kirjoittaja on halunnut välittää, ja että teksti vaikuttaa lukijaan toivotulla tavalla.
  • Ammattimaisuus ja uskottavuus: Todella moni tekee joko tietoisesti tai tiedostamattaan monenlaisia johtopäätöksiä tekstin kieliasusta. Huoliteltu kieliasu antaa ammattimaisen vaikutelman ja lisää luottamusta sekä kirjoittajaan että tekstin sisältöön.
  • Virheiden välttäminen: Joskus pienetkin kirjoitusvirheet voivat johtaa suuriin väärinymmärryksiin. Jos virheitä on paljon, ne myös voivat heikentää tekstin uskottavuutta ja viedä lukijan huomion harhateille. Ammattilaisen tekemä oikoluku tai kielenhuolto voi auttaa välttämään nämä ongelmat.

Pyydä tarjousta

Oletko jo vakuuttunut siitä, että haluat käyttää Pilkuttajan palveluita? Vai mietityttääkö jokin asia vielä? Oli miten oli, lähetä viesti!

Kerro, minkälainen teksti kaipaisi viilaamista — minkä tyyppisestä tekstistä on kysymys, mitä aihetta teksti käsittelee ja kuinka pitkä se suunnilleen on. Voit myös kertoa, millaisella aikataululla haluaisit edetä. Jos sinulla on jotain kysyttävää esimerkiksi palvelun sisällöstä, kysy vapaasti!

Vastaan sinulle viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Lähettämällä lomakkeen osoitat hyväksyväsi Pilkuttajan tietosuojaselosteen.