fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Tietoa minusta

Koulutettu

FM Jyväskylän yliopistosta, pääaineena ruotsin kieli, sivuaineena suomen kieli

Innostunut

Lukutoukka lapsesta saakka ja kielet intohimona ala-asteikäisestä lähtien

Kunnianhimoinen

Tavoitteena selkeä ja sujuva teksti hyvällä, luontevalla kielellä

Pilkuttajan Tiia luontoretkellä.

Kuka minä olen?

  • Olen Tiia Javanainen, paljasjalkainen jyväskyläläinen.
  • Luen paljon sekä faktaa että fiktiota.
  • Rentoudun mielelläni luontoretkillä (niin kuin kuvasta näkyy!) ja saunassa.

Tieni kielen ammattilaiseksi

Olen rakastanut lukemista, kirjoittamista ja kieliä lapsesta saakka. Lapsuudenkodissani kaikki lukivat hurjasti ja joka paikassa oli vinot pinot kirjoja.

Aloitin ruotsin opiskelemisen yläasteella. Minulla oli jo parin vuoden ajan ollut tukholmalainen kirjekaveri, jonka kanssa olin kirjoitellut englanniksi. Heti ensimmäisten ruotsintuntien jälkeen päätin kirjoittaa vastedes ruotsiksi. Alkuun sanakirja oli ahkerassa käytössä ja kirjoittaminen kävi kovin verkkaisesti, mutta pian kieli alkoi sujua. Seuraavana syksynä uusi ruotsinopettaja jo kyselikin, olenko kenties joskus asunut Ruotsissa, kun hallitsen kielen niin hyvin. Ruotsista tuli ehdoton suosikkikieleni!

Lukion jälkeen hakeuduin yliopistoon opiskelemaan ruotsin kieltä. Koska kääntäminen kiinnosti minua jo silloin, valitsin yhdeksi sivuaineistani suomen kielen. Alun perin ajattelin opiskella sitä vain muodon vuoksi ja suorittaa siitä vain perusopinnot, mutta tykästyinkin siihen kovasti ja jatkoin aineopintoihin asti. Opiskeluaikoina sain käytännön kokemusta ruotsin kielestä, kun hankin lisäansioita tekemällä puhelinhaastatteluja ruotsiksi. Käännöstyötkin aloitin jo ennen valmistumistani.

Saan asiakkailta kiitosta erityisesti seuraavista asioista:

Nopeus

Tarkkuus

Asiakaspalveluhenkisyys

Minä kääntäjänä ja kielenhuoltajana

Kaikkein parasta käännöstyössä on mielestäni se hetki, jolloin onnistun päästämään irti lähtökielestä ja löydän luontevimman mahdollisen tavan ilmaista asia kohdekielellä. Joskus se onnistuu tosi helposti, joskus taas se vaatii pitkääkin hauduttelua.

Kielenhuolto vasta unelmatyötä onkin! Saan lukea loputtomasti erilaisia tekstejä mitä erilaisimmista aiheista. Kun huomaan pilkku- tai yhdyssanavirheitä tai outoja rakenteita, saan vapaasti korjata ne. Ja minulle vieläpä maksetaan siitä! 

Jos haluat lukea lisää siitä, millä mentaliteetilla teen töitä, kurkkaa seuraavat blogikirjoitukseni:

Minä yrittäjänä

Oman yrityksen perustaminen kävi aina välillä mielessäni vuosien varrella. En kuitenkaan tiedä, olisinko koskaan ryhtynyt tuumasta toimeen, ellei korona olisi laittanut monia asioita sekaisin. Tein päätöksen Pilkuttajan perustamisesta hyvin lyhyen harkinnan jälkeen huhtikuussa 2020. Alku oli tietysti jännittävä, mutta yritystoimintani lähti nopeasti käyntiin paremmin kuin olin osannut kuvitellakaan.

Pilkuttaja on yhden naisen yritys. Hoidan itse sekä käytännön työt että yhteydenpidon asiakkaisiin – ja lisäksi monen monta muuta asiaa. Yrittäjyydessä pidän siitä, että saan päättää aikatauluistani vapaasti. Sekin on mukavaa, että työpäiväni ovat tosi vaihtelevia. Yrittäjän toimeentulo on tietysti epävarmempaa kuin palkansaajan, mutta nykyään olen aika luottavainen sen suhteen, että asiakkaita riittää jatkossakin.