Iso vai pieni alkukirjain?
Yksi tapa saada omasta tekstistä viimeistellymmän näköistä on kiinnittää huomiota isojen ja pienten alkukirjainten käyttöön. Tässä artikkelissa kerron, milloin suomessa käytetään isoa alkukirjainta.
Yksi tapa saada omasta tekstistä viimeistellymmän näköistä on kiinnittää huomiota isojen ja pienten alkukirjainten käyttöön. Tässä artikkelissa kerron, milloin suomessa käytetään isoa alkukirjainta.
Tässä vuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessa kerron, miten ja miksi minusta tuli kääntäjä ja ammattipilkunviilaaja. Mistä rakkauteni lukemiseen ja kieliin on peräisin? Miten suhtautumiseni kieleen on muuttunut ajan myötä? Mitä työhöni kuuluu, ja miksi pidän siitä? Tervetuloa tutustumaan minuun hieman paremmin!
Vuoden viimeisessä blogipostauksessa pääsemme ihan kirjaimellisesti viilaamaan pilkkua. Käsittelemme nimittäin sitä, millaista välimerkkipolitiikkaa sisältyy epäsuoriin kysymyslauseisiin: tuleeko niiden jälkeen kysymysmerkki vai ei, ja erotetaanko ne muita lauseista pilkulla vai ei?
Usein sanotaan, että suomea kirjoitetaan niin kuin sitä lausutaan. Monilta osin se pitää paikkansa, etenkin, jos verrataan vaikkapa englantiin. Muutamia erojakin kuitenkin on. Niihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta oma teksti näyttäisi mahdollisimman viimeistellyltä.
Hyvässä tekstissä kaikkien palasten on oltava kohdallaan. Omistusliitettä ei juuri käytetä puhekielessä, joten se unohtuu helposti. Se kannattaisi kuitenkin yrittää muistaa, jotta teksti kuulostaisi viimeistellymmältä.
Kirjakieli ja puhekieli eroavat toisistaan monin tavoin. Puhekielisyydet kirjoitetussa tekstissä ärsyttävät monia lukijoita. Tämän artikkelin luettuasi osaat välttää viisi yleistä virhettä!
Suomessa erilaiset ajanilmaukset, kuten päiväykset ja kellonajat, on tapana kirjoittaa eri lailla kuin vaikkapa englanniksi. Kun perehdyt perussääntöihin, tekstisi näyttää astetta fiksummalta.
Seikkailu yhdyssanasääntöjen viidakossa jatkuu! Kerron seitsemän tapausta, joissa yhdysmerkkiä käytetään.
Tulisiko luvut kirjoittaa numeroina vai sanoina? Milloin numeron ja sitä seuraavan sanan väliin tulee välilyönti ja milloin taas ei? Milloin käytetään yhdysviivoja? Ja miten ihmeessä niitä numeroita taivutetaan? Nyt luvassa on lyhyt katsaus suomen kielen lukuja ja numeroita koskeviin perussääntöihin.
Microsoft Wordin tyylit tekevät yhtenäisen ulkoasun luomisesta helppoa. Jos uhraat nyt muutaman minuutin asiaan perehtymiseen, säästät todennäköisesti paljon aikaa myöhemmin.