fbpx
Siirry suoraan sisältöön

Konkretiaa, kiitos – osa 1

Ikkunanpesu

Toivotko, että lukijasi saisivat tekstistäsi mahdollisimman paljon irti? Todennäköisesti toivot – ellei sitten satu olemaan niin, ettei sinulla oikeastaan ole paljoakaan sanottavaa mutta haluat silti tehdä vaikutuksen hienoilla sanankäänteillä.

Tässä ja seuraavassa blogikirjoituksessa perehdymme tapoihin tehdä tekstistä konkreettisempaa. Tällä kertaa annan muutaman vinkin siitä, millaisia rakenteita kannattaa suosia ja millaisia puolestaan välttää, jotta lukijan olisi helppo ymmärtää tekstiä ja hän saisi siitä haluamansa ja tarvitsemansa tiedot.

Käytä passiivia ainoastaan silloin, kun tekijä ei ole tiedossa tai kun tekijän mainitseminen olisi tarpeetonta ja monimutkaistaisi asioita liiaksi. Jos lukijalle on hyödyksi tietää tekijä, ilmoita se reilusti aktiivissa – se tekee tekstistä selkeämpää ja konkreettisempaa. Passiivi hankaloittaa ymmärtämistä erityisesti silloin, jos tekstissä puhutaan useiden eri ihmisten tekemisistä.

Jos varausta ei peruta ajoissa, varausmaksua ei palauteta.

> Jos asiakas ei peru varausta ajoissa, emme palauta varausmaksua.

Lue lisää: Kohtuus kaikessa – myös passiivin käytössä

Vältä niin sanottua substantiivitautia, jossa suoritetaan tekemistä. Ilmaise tekemistä mieluummin sellaisilla verbeillä, joissa on sisältöä.

Tällä hetkellä laadukkaiden työvälineiden puuttuminen estää kiinteistönhoitajien tehokkaan työskentelemisen. Tilanteen korjaaminen edellyttää kunnalta asianmukaisten työvälineiden hankkimista mahdollisimman pikaisesti.

> Tällä hetkellä kiinteistönhoitajat eivät pysty työskentelemään tehokkaasti, koska heiltä puuttuu laadukkaat työvälineet. Jotta tilanne voitaisiin korjata, kunnan on hankittava heille asianmukaiset työvälineet mahdollisimman pikaisesti.

Lue lisää: Suoritamme substantiivitaudin parantamisen

Käytä tehden– ja tehdessä-tyyppisiä lauseenvastikkeita ainoastaan harkiten, koska ne ovat usein monitulkintaisia. Suosi niiden sijaan sellaisilla sanoilla kuin koska, jotta ja kun alkavia sivulauseita – ne auttavat hahmottamaan asioiden ajallisia yhteyksiä ja syy-seuraussuhteita.

Lukiessani sanomalehteä oivalsin, että jotain oli tehtävä. Halutessani muuttaa maailmaa päätin asettua ehdolle kevään vaaleihin. Päästessäni eduskuntaan aion säätää erinomaisia lakeja.

> Kun luin sanomalehteä, oivalsin, että jotain oli tehtävä. Koska halusin muuttaa maailmaa, päätin asettua ehdolle kevään vaaleihin. Jos pääsen eduskuntaan, aion säätää erinomaisia lakeja.

Lue lisää: Yksinkertainen on kaunista ja Käytä lauseenvastikkeita varoen

Vaikka aktiivit olisi vaihdettu passiiveiksi ja lauseenvastikkeet sivulauseiksi ja substantiivitautikin parannettu, teksti saattaa jäädä hieman pintapuoliseksi ja ontoksi. Silloin voi olla tarpeen tehdä täsmennyksiä tekstin sisältöön. Seuraavassa blogikirjoituksessa annan vinkkejä siihen.

Haluaisitko ammattilaisen apua tekstisi viimeistelyyn? Pilkuttaja palvelee mielellään! Lue lisää palveluistani ja ota yhteyttä!

1 kommentti artikkeliin “Konkretiaa, kiitos – osa 1”

  1. Paluuviite: Konkretiaa, kiitos – osa 2 - Pilkuttaja

Kommentoi